Pomožne črte

ARCHICAD že od verzije 19 vsebuje dva tipa pomožnih črt. Začasne, ki se pojavljajo samodejno ko med postopkom konstruiranja za trenutek postanemo na nekem elementu ali točki, ter neskončne in trajne pomožne črte, o katerih bomo nekaj spregovorili danes.

Trajne pomožne črte nam služijo kot pomoč pri določanju točk in projekcij in nam zagotavljajo natančno projektiranje tako v 2D kot 3D. Včasih jih postavimo tudi kot vizualno pomagalo, npr. odmik od meje parcele. Trajne pomožne črte moramo postaviti sami in so sestavni del projekta, dokler jih ne izbrišemo. Da jih lahko postavljamo in vidimo, jih moramo najprej vklopiti. To storimo v standardni orodjarni ali z bližnjico »L«

pomozne1

Če jih imamo vklopljene, vidimo na vseh štirih straneh delovnega okna majhne ikonice. Z miško kliknemo na eno od nji, povlečemo miško na položaj, kjer želimo pomožno črto in spustimo tipko na miški. Če pomožno črto povlečemo na obstoječ element (črta, zid, lok, elipsa,…) se pomožna črta prilepi na ta objekt, prevzame njegovo smer in v primeru loka ali elipse tudi obliko.

Pomožne črte lahko premaknemo ( ali skopiramo  če med premikanjem pritisnemo na tipko CTRL) na novo lokacijo, vzporedno prejšnji. Z miško malo postanemo na pomožni črti da se prikaže okrogel simbolček, katerega kliknemo in prestavimo. Za natančno določitev odmika med premikanjem ali kopiranjem miško zadržimo pri miru in vtipkamo razdaljo na tipkovnici.

S bližnjico ALT+L lahko kreiramo segment pomožne črte, tako da določimo začetno in zadnjo točko. Tak segment se obnaša kot navadna črta, in ga lahko uporabimo kot pomoč za snap points, saj na njem najdemo tudi midpoint, endpoint,…

Pomožne črte zbrišemo tako, da jih ali povlečemo v ikonico a katero smo jih kreirali, ki se je spremenila v koš, ali kliknemo na njo in v meniju izberemo Remove Guide Line. Ukaz Erase Guide Line, ki ga tudi najdemo v meniju nam na zaslon prikaže radirko, s katero enostavno prečrtamo pomožne črte, ki jih ne želimo več. Začasno lahko seveda izklopimo prikaz vseh pomožnih črt z bližnjico L.

Pomožne črte seveda lahko imamo tudi v 3D pogledih, kjer so še posebej koristne, ko iščemo npr navidezni presečišče kakšnega robu in površine.

V vsakem pogledu (View) imamo lahko svoje pomožne črte, in te se shranijo skupaj s projektom. Ni pa nobene bojazni, da bi jih pozabili izbrisati in bi se pojavile na listih, saj pomožnih črt ni mogoče natisniti.

Za video prikaz si poglejte naslednje tutoriale,

Create Guide Line in 2D

Create Guide Line in 3D

ali stran pomoči za ARCHICAD 21.

Guide Lines I Help Center

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: