Varnostne kopije in ARCHICAD

Izguba podatkov v takšni ali drugačni obliki je neizbežna. Vprašanje je le, kdaj se bo zgodila in kako obsežna bo. Ali veste, da obstaja celo World Backup Day, ki je 31 marca vsako leto? Glede na vprašanja ki jih dobivamo, se je marsikomu med vami izguba projekta že zgodila tudi pri uporabi ARCHICADa. Zato bom poskusil pojasniti kako za ARCHICAD projektne datoteke skrbimo in kaj imamo na voljo, če se zgodi najhujše.

ARCHICAD ni orodje za izdelavo varnostnih kopij vašega dela, vsaj nič bolj kot ostali programi (office, photoshop,…). Zato moramo za izdelavo varnostnih kopij uporabiti namenske programe ali orodja. Teh se tukaj ne bom loteval, naj povem le da obstaja veliko brezplačnih in plačljivih programov, ki vam zagotovijo, da imate kopije vseh svojih projektnih datotek shranjene še na vsaj eni dodatni lokaciji. Najenostavnejše so rešitve, ki jih ponujajo že storitve kot so Dropbox, Google Drive, One Drive in podobni, kjer imate brezplačno na voljo nekaj Gb prostora v oblaku. Vsa ta orodja vam lahko neko mapo na vašem disku neprestano sinhronizirajo z oblačno shrambo, tako da se projekt shranjen vanjo samodejno prekopira tudi v oblak. To je preprostejša oblika izdelave varnostnih kopij, ki pa marsikdaj reši izgubljeno ob odpovedi diska ali celega računalnika. Uporabniki Applovih naprav verjetno poznajo in tudi uporabljajo njegov Time Machine, uporabniki v okolju Windows pa marsikdaj niti ne vedo, da imajo enako orodje brezplačno na voljo tudi oni. Imenuje se File History in potrebno ga je le vklopit. Dobra lastnost obeh teh rešitev je, da se lahko po varnostnih kopija sprehajate kot v nekakšnem časovnem stroju in odprete zadnjo inačico vašega projekta ali tisto staro nekaj ur, dni ali tednov.

Varnostne kopije z več verzijami so zelo uporabne, vendar tak način izdelave varnostnih kopij kaj hitro zapolni še tako velik zunanji disk, ki ga priključite na vaš računalnik. Veliki diski pa so razmeroma poceni, tako da to nebi sme biti prevelik problem. Zelo dobra je tudi izbira t.i. NAS naprave (Network Attached Storage), najbolj znane so od podjetij WD, Synology, Buffalo,… Tukaj govorimo že o profesionalnih diskovnih poljih velikosti nekaj Tb, ki bi morala pokriti vaše potrebe. Cenovno se gibljejo od 200 EUR navzgor. Prvo pravilo varnostnih kopij pa je, da moramo podatke hraniti na vsaj dveh lokacijah hkrati. Zgodilo se je namreč tudi našim uporabnikom, da je nepridiprav “počistil” njihovo pisarno in tako skupaj z računalnikom odnesel tudi disk s kopijami in arhivom.

ARCHICAD in AutoSave

ARCHICAD torej ne bo pomagal pri varovanjo vašega arhiva, marsikaj pa lahko stori za primer hitrega ukrepanja pri izgubi projektov. Prva taka fukcionalnost je AutoSave, ki je privzeto vklopljen. Njegove nastavitve boste našli v meniju Options/Work Environment/Data Safety & Integrity.AutoSave je namenjen povrnitvi projekta za primer nenadnega izpada dela, bodisi da je zmanjkalo elektrike, da je kakšna napaka na računalniku ali programu povzročila trenutni izpad računalnika, brez da bi ARCHICAD zapustili in ugasnili sami. ARCHICAD nam samodejno shranjuje naš projekt v mapo, ki je izbrana v polju Location, ki je privzeta na windows: C:\Users\<user>\Graphisoft\AutoSave-21 in na Mac: System drive/Users/<user>/Library/Application Support/Graphisoft/AutoSave-21

Lahko pa določite tudi svojo lokacijo. V to mapo ARCHICAD shranjuje projekt glede na vašo izbiro v nastavitvah ob vsakem koraku (Ultra Safe), vsakih 5 ali vsakih 20 minut. V kolikor ARCHICAD normalno zaprete, se vsebina AutoSave mape izbriše in ponovno kreira ob naslednjem zagonu. V primeru da pride do izpada ARCHICADa ali računalnika, pa se ob prvem naslednjem zagonu pojavi okno:

Pokaže nam, da imamo v AutoSave mapi neshranjen projekt (ali več njih če smo imeli odprtih več ARCHICADov hkrati) in nam ponudi da jih odpremo. To možnost dobimo samo enkrat, zato predlagam da ne izberete opcije Delete All, če niste 100% prepričani, da neshranjenega ne potrebujete. Naj ponovim: Če zapustite ARCHICAD po normalni poti in ob zaprtju ne shranite projekta, se vsebina AutoSave mape IZBRIŠE in ni možnosti povrnitve.

Backup Copy

V istem oknu z nastavitvami WorkEnvironment imamo privzeto tudi obkljukano možnost Make Backup Copy. Ta nastavitev pa nam naredi eno varnostno kopijo našega projekta ob vsakem shranjevanju pod isto ime. Na primer, da smo projekt shranili pod imenom MOJ PROJEKT.PLN, bo ARCHICAD ob naslednjem zapisu tega projekta pod isto ime, prejšnjo verzijo, ki je na disku preimenoval v MOJ PROJEKT.BPN. Ta varnosta kopija je shranjena v isti mapi kot naš projekt in jo je mogoče odpreti tako kot katerikoli drug ARCHICAD projekt. Seveda pa se postopek ponovi vsakič ko projekt shranimo pod to ime. Tudi če nismo nič spremenili in smo izbrali File/Save ali pritisnili CTRL+S smo projekt shranili, njegova prejšnja verzija pa se je preimenovala v BPN. V tem primeru je varnostna kopija ENAKA našemo projektu in to ni več varnostna kopija.

Večkrat dobimo vprašanje kako povrniti projekt katerega smo prepisali z drugim projektom. Recimo da ste oprli HIŠA 1. PLN, naredili veliko sprememb in ga pomotoma shranili pod isto ime in ne pod novo (HIŠA 2.PLN, kakor ste prvotno nameravali). Sedaj je vaš stari projekt še vedno na voljo pod imenom HIŠA 1.BPN, ampak samo toliko časa, dokler ne shranite naslednjič, zato takoj odprite File explorer (raziskovalec) ali Finder, poiščite še zadnjo verzijo vašega projekta hiša 1.bpn in ga skopirajte ter preimenujte nekam drugam. Takih primerov od naših uporabnikov dobivamo največ vendar žal ne moremo prav nič pomagati, če ste projekt že večkrat shranili. V tem primeru pomaga edino prava varnostna kopija, kjer se lahko sprehodimo po času nekaj ur ali dni nazaj in rešimo HIŠA 1. PLN.

Varnostne kopije in Teamwork

Varnostne kopije so v Teamwork načinu dela veliko robustneje izdelane, kot če delamo sami v t.i. solo načinu. Ob otvoritvi projekta v Teamworku imamo možnost izdelave večkratnih varnostnih kopij Teamwork projekta, ki se nastavljajo v BIM Server Managerju. Varnostne kopije se izdelujejo tako za celoten BIM Server, kot za posamezne projekte, lahko tudi v *.pln obliki. V primeru težav lahko celoten teamwork projekt povrnemo (Rollback) na poljubno shranjeno stanje. BIM Server je običajno nameščen na strežniku podjetja, ki je že tako ali tako varnostno kopiran na zunanje diske, tako da je to precej bolj obširna tema. Vsekakor je potrebno varnostnim kopijam strežnika posvetiti veliko pozornosti, saj izguba manjšega solo projekta lahko pomeni nekaj ur/dni dela enega uporabnika, izguba teamwork projekta pa v biroju lahko meji na katastrofo.

O strategiji izdelave varnostnih kopij BIM serverja je napisanih kar nekaj dokumentov, katere predlagam da si pozorno preberete. Zadnji, za BIM Server 21 je na voljo TUKAJ.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: