Filter & Cut Elements in 3D

Včasih želimo spremeniti način prikaza rezanih objektov v 3D oknu, bodisi, ker smo šele v idejni fazi in posamezni gradbeni materiali zidov, plošč in ostalega še niso povsem definirani, ali pa želimo le poudariti izgled konstrukcije v primerjavi z ostalimi objekti. Odrezane objekte v 3D oknu lahko prikažemo na več načinov; uporabimo ograjico (marquee) in prikažemo le tisto kar je znotraj ograjice, ali pa v 3D oknu uporabimo 3D prerezne ravnine (3D Cutaway). Ne glede na način , kako smo model prerezali, pa se prednastavljeno prikažejo teksture gradbenih materialov.

filter-cut

Če želimo to spremeniti, prikažemo dialogno okno Filter and Cut Elements in 3D, ki ga najdemo v meniju View/Elements in 3D View ali s pritiskom na bližnjico Ctrl+Alt+A. Tukaj lahko za Cut Surface Display izberemo opcijo Custom in nato izberemo enotno texturo s katero želimo prerezane materiale prikazati. In že dobimo nekaj takega:

filter-cut-1

Ko imamo dialogno okno Filter and Cut Elements in 3D odprto, si poglejmo še nekatere možnosti, ki nam jih ponuja. Ste se kdaj vprašali, kako bi videli v 3D oknu samo volumne prostorov? Če ste v prostore že vstavili cone (Zones) jih lahko tukaj naredite vidne tudi v 3D oknu. Na spodnjem primeru sem izklopil vse ostale objekte in vklopil le prikaz con, ter tako prikazal npr. namembnost posameznih prostorov:

filter-cut-2

Bi radi prikazali le nekaj etaž v 3D oknu in ne celotne stavbe? Tudi to nastavimo v tem oknu in sicer pri vrhu, kjer so privzeto vidne vse etaže. Ko 3D okno prikažemo tako kot nam je všeč, ga seveda shranimo kot svoj Pogled (View) v drugi zavihek Navigatorja (View Map) in ga kadarkoli zopet prikličemo ali postavimo na list (layout) za tiskanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: