Dodajanje tekstur

Večkrat dobimo vprašanje, kje se dobi več materialov (tekstur) za uporabo v projektih, narejenih v ARCHICADu. Večina teh klicateljev pa ne pozna niti vseh materialov, ki so že vključeni v ARCHICAD in tistih, ki jih lahko brezplačno dobijo vsi, ki imajo vzdrževalno podporo. ARCHICAD že vsebuje knjižnico cca 250 materialov, le dodati jih moramo k aktivni knjižnici. Priporočamo sicer da sproti dodajate le tiste, katere res potrebujete, da po nepotrebnem ne napihujete svojih projektov. Vsak material ima že pripravljen izgled za Internal rendering, OpenGL prikaz v 3D oknu, ter najkakovostnejšega za vgrajeni Cinerender.

2017-02-20_09-07-00

Nadaljnih 250 visoko kakovostnih materialov dobite če izberete opcijo Additional Surface Catalog for SSA users.

dodatni_mat

Poleg tega lahko tudi sami izdelujete povsem svoje materiale. Tukaj je potrebno kar nekaj izkušenj, saj za zares kvalitetne teksture poleg same slike materiala potrebujemo še Bump map, Reflection map, … ter urediti še mnogo nastavitev, ki začetniku morda niso najbolj razumljiva. Obstaja pa veliko tutorialov, kako se tega lotiti. na primer tale:

Ker pa ARCHIACD od verzije 18 naprej za renderiranje uporablja pogon, ki je razvit za Cinema 4D, ki je mimogrede prav tako ko ARCHIACD v družini Nemetschek, lahko v njem uporabljamo tudi vse materiale, ki so narejene za program Cinema 4D. Samo uvozimo jih, ARCHICAD pa sam izdela odgovarjajočo teksturo za OpenGL in Internal Rendering. Spodnji vizualizaciji sta bili v ARCHICADu narejeni s povsem enakimi nastavitvami, razlika je le v materialu tal.

render_mat

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: