Kombinacije layerjev

Ko imamo objekte lepo organizirane po plasteh, pridemo v položaj, ko želimo določene plasti začasno skriti, jim spremeniti 3D prikaz, jih zakleniti ali odkleniti, itd. Da tega ne počnemo vedno znova in znova uporabimo kombinacije plasti (Layer combinations). Prikažemo nastavitve layerjev (CTRL+L) in jim nastavimo njihove parametre. Na sliki smo npr. plasti z objekti situacije (teren, ozelenitev,…) naredili nevidne. Nato vse skupaj shranimo kot novo kombinacijo plasti in jo poimenujemo Brez situacije.

layercomb-1

Sedaj lahko vsakič ko želimo na nekem pogledu izključiti te štiri plasti, preprosto izberemo shranjeno kombinacijo. To lahko storimo v istem pogovornem oknu (CTRL+L) ali od verzije ARCHICAD 20 naprej na dnu okna projekta.

layercomb-3

Ko imamo veliko plasti in njihovih kombinacij, včasih izgubimo pregled, kakšne nastavitve posamezne plasti imamo v posamezni kombinaciji. Če eno plast izberemo, lahko v levem zgornjem kotu vidimo njene nastavitve v vseh kombinacijah.

layercomb-2

Ko spremenimo katerokoli nastavitev plasti v trenutno aktualni kombinaciji, se nam umogoči tudi gumb Update, s katerim lahko osvežimo trenutno izbrano kombinacijo. Da pa kombinacije plasti najbolj koristno uporabimo, jih priredimo Pogledu (View). Pogled na projekt (View) je posebej zapisano stanje, ki vedno odraža naš model, vendar ima prednastavljene lastnosti (kombinacija plasti, merilo, način kotiranja,…) S pogledi upravljamo in jih kreiramo v drugem zavihku navigatorja, ki se imenuje View Map.

layercomb-4

Če katerokoli lastnost plasti spremenimo in novega stanja ne shranimo v novo kombinacijo, ali ne osvežimo katere od že obstoječih, se bo na dnu okna projekta namesto imena kombinacija izpisalo “Custom”. Med delom se poskušamo izogibati, da katerikoli atribut, ki vpliva na prikaz modela izkazije napis Custom, saj pri takem nikoli ne vemo kaj smo spremenili. Če si kombinacije plasti smiselno shranjujete, boste kmalu prišli do nekega končnega števila, ki je uporaben v večini vaših projektov, zato so tudi kombinacije plasti sestavni del predloge, s katero začnete nove projekte.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: