Layerji (plasti) – osnove

Vsak objekt v ARCHICAD projektu pripada določenemu layerju. Layer se mu dodeli v trenutku kreiranja objekta, oz njegovi postavitvi v kateremkoli pogledu. Princip organizacije objektov in elementov s pomočjo layerjev je v večini CAD in BIM programov poznan že zelo dolgo, tako da daljše razlage verjetno ne potrebuje. V osnovi služijo layerji temu, da smiselno združujemo objekte na projektu po njihovi funkciji ali kateri drugi lastnosti. Layerjev imamo lahko poljubno mnogo, vendar svetujemo da se jih kreira čim manj. Manj kot jih je, bolj organiziran projekt imamo. Vsaj v teoriji.

Do nastavitev layerjev dostopamo v meniju Document/Layers/Layer settings ali bližnjico CTRL+L, Od verzije ARCHICAD 20 pa jih lahko prikažemo tudi s klikom na dnu ARCHICAD okna.

layer-2

Glavne lastnosti layerja so:

Atkivnost, Vidnost, 3D prikaz ter prioriteta sekanja. Vsak Layer ima seveda svoje ime, opcijsko tudi podaljšek (extension), ki nam služi lažjemu ločevanju med skupinali layerjev (npr. ARH za arhitekturo, STR za strojne inštalacije, ELE za elektro,…)

layer-1

Layerje seveda lahko dodajamo z gumbom New… in brišemo z Delete… Če na layerju obstaja vsaj en objekt, nam ob brisanju layerja ponudi da skupaj z layerjem izbrišemo tudi objekte na njem, ali da jih prestavimo na poljuben drug layer. Posebnost je layer z imenom ARCHICAD Layer. Tega ni mogoče preimenovati ali izbrisati. Ta je namenjen objektom, katerim iz kateregakoli razloga ARCHIACD ne more določiti ustreznega layerja. Postavljanju na ta layer se če je le mogoče izogibamo, saj zmanjšuje organizacijo.

layer-3

Za učinkovito delo z več layerji naenkrat so zelo pomembne kombinacije layerjev (Layer combinations). O njih bomo spregovorili naslednjič. Layerji so zelo pomembni, zato jim velja posvetiti nekaj pozornosti. So sestavni del predloge (templata) s katero začnemo nove projekte in je prav da si jih pripravimo v naprej. V Slovenski predlogi (katero lahko snamete tukaj) smo layerje uredili kot vidite zgoraj na slikah. Vsekakor si jih popraviti po vaših željah in potrebah.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: