Vse najboljše ArchiCAD

30 let je dolga doba in malo je računalniških podjetij ali programskih rešitev, ki po toliko letih sploh še obstajajo, kaj šele da bi bili med vodilnimi v svojem področju. Se kdo še spomni nekdanjih velikanov Commodore, Atari, Netscape, Lotus 123, WordPerfect, Alta Vista in še bi jih lahko naštevali, ki so bili sinonim za napredno tehnologijo v devetdesetih letih? Nekateri so imeli padce in ponovne vzpone tja, kamor spadajo (Apple), marsikateri pa životari le zaradi številnih patentov, ki jih je registriral pred 20 ali več leti (Sun, Silicon Graphics).

whyus.png

Mogoče je ravno izvor podjetja Graphisoft, ki ga je 1982 ustanovil fizik Gábor Bojár za tedanjo železno zaveso v Budimpešti in njegov boj s protipodjetniško miselnostjo madžarskega okolja prispeval k trdnim temeljem podjetja. Davnega leta 1984 je izšla prva verzija arhitekturnega orodja Radar CH, ki se je kasneje preimenoval v ArchiCAD. Izšla je za takrat revolucionaren računalniški sistem Apple Lisa, katere prvi primerek je Gábor moral pretihotapiti čez mejo takrat komunistične madžarske in za katerega je zastavil ženin nakit.

lisa.jpg

 

Kmalu je ArchiCAD prišel tudi v Slovenijo. Že leta 1988 je takratni Apple zastopnik, podjetje Jabolko začelo s prodajo ArchiCADa in prvi uporabnik v Sloveniji je bil eden od ustanoviteljev Jabolka, arhitekt Brane Smolej, ki danes vodi uspešen arhitekturni biro Atelje S.

mac.jpg

ArchiCAD je bil od samega začetka zamišljen kot BIM orodje za arhitekte. Dolga leta preden se je izraz BIM prijel je bil v uporabi izraz Virtualna zgradba (Virtual building), ki ga je skoval prav Gábor Bojár.

radarch.jpg

Po padcu delitve Evrope na vzhod in zahod se je ArchiCAD bliskovito razširil po celem svetu in je sedaj na prodaj v več kot 50 državah. Posebej strm vzpon zadnja leta dosega na azijskih trgih, predvsem na japonskem, kjer ga uporabljajo v štirih od petih največjih arhitekturnih birojev. In z izrazom največjih, mislim res velikih. Nikken Sekkei npr. zaposluje 2.500 ljudi od tega je 1.200 arhitektov. In tam z izrazom BIM mislijo hudo resno. Vseh 200 projektov, ki jih Nikken Sekkei projektira vsako leto je narejenih v BIM tehnologiji.

nikken.png

In kakšni so razlogi, da ArchiCAD praznuje 30 letnico? Zadovoljni uporabniki in nenehne inovacije, s katerimi je vedno nekaj korakov pred morebitno konkurenco. Brez tega ne gre. Drugače bi se že davno pridružil na začetku omenjenim velikanom, katerih se z nostalgijo spominja samo malce starejša generacija. Tudi preko milijon projektov, narejenih  z ArchiCADom po celem svetu so zagotovilo, da bo ArchiCAD praznoval še kakšno okroglo obletnico.

Vse najboljše ArchiCAD.

ac2.jpg

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: