Učiti se, učiti in še enkrat učiti

V dvanajstih letih, odkar sem povezan s ArchiCADom sem spoznal veliko uporabnikov, tako profesionalnih, se pravi arhitektov in gradbenikov, študentov obeh smeri ter čistih entuziastov, ki si za svoje veselje modelirajo svojo hišo, garažo ali vrtno uto. Vsa leta si mi je zdelo nenavadno, da se tako malo uporabnikov odloči za izobraževanje, kjer bi na zgoščen način osvojili osnovne principe BIM projektiranja. Če to še razumem pri ljubiteljskih in mogoče študentskih uporabnikih, mi logika biroja, ki nabavi nekaj licenc programa, svojih arhitektov pa ne pošlje na izobraževanje ni jasna. Večina birojev je pred ArchiCADom uporabljala 2D risanje, običajno Autocad in je bila v njem suverena, projekti so bili narejeni, projektirane stavbe stojijo. Zakaj torej sploh zamenjati osnovno orodje v biroju, če ob tem ne spremenimo tudi načina uporabe? O razlogih za zamenjavo v kakšen drugem članku, danes se omejim na izobraževanje.

Lastnik biroja se je odločil investirati v programsko opremo. Projekti morajo biti narejeni hitreje, bolje ali ceneje. Po možnosti vse troje. Ampak, ali bi nekomu, ki celo življenje hodi peš, kar kupili avto in mu dali ključe v roko. Ob spremembi iz 2D risanja na BIM projektiranje je potrebno spremeniti način dela in organizacijo v biroju. In to ne pride samo od sebe. Za spoznavanje tako kompleksnega programa je nujno udeležba vsaj začetnega tečaja, še bolje če temu sledi pomoč pri prvem projektu, ki se ga biro loti z novo programsko opremo.

Vseeno pa lahko veliko naredi tudi vsak sam. Po možnosti pred začetkom tečaja. Vsakemu, ki se prvič sreča z ArchiCADom ali pa je spoznal, da ga že dolgo časa uporablja narobe, priporočam da se loti s pomočjo tutorialov, ki so na voljo na spletu.

tutorial1.png

Na voljo je pet tutorialov, ki so sestavljeni iz video playliste na Youtube in projektnih datotek ter PDF vodnika. Video playliste lahko pogleda vsak in sledi lekcijam. Lažje pa je, če poleg tega uporabi tudi projektne datoteke in si v primeru težav ali dvomov projekt ogleda v ArchiCADu. Dostop do teh pa je omogočen le ob prijavi na portalu Myarchicad.com. Portal gotovo poznajo vsi, ki imajo brezplačne študentske licence ali tisti ki so zaprosili za 30 dnevne testne licence. Če imate že uporabniško ime in geslo, boste vse potrebno našli na portalu, ostali pa se prijavite z vpisom nekaj osnovnih podatkov. Nato v meniju izberete Other downloads in že imate na voljo vse najnovejše tutoriale. Še posebej začetnikom predlagam, da gredo kar po vrsti. Tudi vsi ostali, bodo zagotovo našli kakšne stvari, ki jih počnejo narobe ali po vsaj bolj zamudni poti, kot bi bilo potrebno.

myarchicad.png

Ko se enkrat spoznate z BIM projektiranjem, za kar potrebujete vsaj prve tri tutoriale, lahko začnete s svojim prvim projektom. Še boljše bi sicer bilo, da v tem trenutku pridete na začetni tečaj, ampak lastnik biroja, tega stroška običajno ne namerava prevzeti. Znajti se morate sami. Na srečo niste čisto sami in vojska začetnikov ima podobna ali celo enaka vprašanja kot vi. Vedite, da so bila mnoga vprašanja že neštetokrat odgovorjena in odgovore nanje boste našli na uporabniških forumih. Če vam angleščina ne dela težav (upam da vam ne), potem je gotovo najboljši vir informacijArchiCADTalk. Mednarodni forum uporabnikov ArchiCADa s preko 70.000 uporabniki in 215.000 temami je prvi izvir odgovorov. Preden postavite vprašanje, ki vas muči uporabite orodje »search«. Spoštujte da nihče, ki prispeva odgovore na vprašanja na tem forumu ni plačan za to in najmanj kar lahko storite je, da preverite ali je kdo že vprašal enako stvar da ne podvajate tem. Če so vprašanja bolj specifična za naše okolje (ali če vam angleščina vseeno dela težave) je naslednji naslovSlovenski ArchiCAD forum. Tudi tukaj veljajo enaka pravila kot zgoraj, torej search, vljudno postavljanje vprašanj in najmanj kar je, zahvala za odgovore, tudi če niso točno, to kar ste iskali ali če je odgovor: »Žal to ni možno«.

Tipka F1 je že dolgo standard za pomoč v skoraj vseh programih. Z njo pridete na Graphisoftov noviHelp Center portal, kjer bi morali biti odgovori na vsa vprašanja. Tukaj boste našli video prikaze, razlage, samo polje search morate uporabiti.

helpcenter.png

Že dolgo poleg programov ne prihajajo več tiskane knjige in priročniki. Kljub vsemu še vedno obstajajo v PDF obliki in če vam je ta oblika ljubša se odpravite v meni Help. Samo opozorilo; ArchiCAD Reference Guide ima 3200 strani!

Kljub vsemu še nismo izčrpali vseh možnosti. Poglejte kako ArchiCAD uporabljajo vaši sodelavci. Organizirajte si deljenje znanja ArchiCADa v biroju. Skupaj izdelajte predlogo (template) katero brez izjeme vsi uporabljajte in jo spreminjajte samo na osnovi soglasja med vsemi. Prizadevajte si, da je delovni proces vsakega naslednjega projekta boljši tako da uporabite orodja in tehnike, ki jih do sedaj še niste osvojili. Pridite na vsakoletno predstavitev novosti v verzijah (spomladi) in ArchiCAD akademijo (jeseni). Postavite vprašanje na facebooku ali na tem blogu. Pokličite nas ali nam pošljite mail. Marsikaj se da rešiti tudi po telefonu ali pa si vzemite nekaj ur in pridite osebno k nam. Z veseljem vam bomo pomagali. Noben program ali uporabnik ni popoln. Vsi lahko napredujemo. BIM je tukaj in bo ostal. 2D CAD je že dolgo mrtev in oklepati se 2D sveta se vam bo slej ko prej vrnilo kot bumerang.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: