BIM objekti

olgo časa so bila BIM orodja odvisna od knjižnic, ki so jih avtorji vgradili v svoje rešitve. Dokler je projekt nastajal v 2D in so simboli predstavljali objekte to ni bil problem, danes pa želimo v projekte vstavljati objekte resničnih proizvajalcev, ki jih je mogoče kasneje tudi kupiti. Nekateri proizvajalci so se tega zavedali že zgodaj, tako smo za ArchiCAD že pred desetimi in več leti imeli na voljo knjižnice proizvajalcev kot soVilleroy&Boch ali legend oblikovanja Gerrit Rietveld in Alvar Aalto.

S prihodom ArchiCADa 16 je Graphisoft kreiral svojo oblačno storitev z brezplačnimi BIM objekti, BIMcomponents.com na katero lahko vsak dodaja svoje objekte in jih brezplačno snema z njega in uporabi v projektih. To je močno olajšalo iskanje in vstavljanje objektov. Storitev je integrirana v sam ArchiCAD, tako da iskanje izvajamo kar iz okna z nastavitvami objektov. Rešitev je zelo popularna in v teh dveh letih se je z nje pretočilo veliko objektov. Edina pomanjkljivost tega oblaka objektov pa je, da za kvaliteto objekta ne moremo biti prepričani, dokler objekta ne snamemo in preizkusimo. Tako najdemo zelo dobre in tudi ne tako dobre objekte, vendar podarjenemu konju tako ali tako ne gledamo v zobe.

slika-001.jpg

Kako objekte prenesemo in uporabimo ali v oblak naložimo svoje objekte in jih damo v uporabo tudi drugim je lepo prikazano v tem videu.

BIMcomponents.com

Pred nekaj leti ustanovljeno podjetje BIM Objects, pa se je zadeve lotilo malo drugače. Za proizvajalce opreme izdelujejo kvalitetne knjižnjice in jih nato dajo v brezplačno uporabo uporabnikom ArchiCADa po svetu. Ker proizvajalci za izdelavo knjižnic in njihovo objavo plačajo, je tako kvaliteta zagotovljena. Z ArchiCAD 17 so rezultati iskanja na portalu BIMcomponents.com prikazovali tudi objekte s portala BIM Objects, vendar teh objektov ni bilo mogoče kar povleči v ArchiCAD, ampak smo jih morali najprej prenesti in nato vključiti v aktivno knjižnico.

slika-002.jpg

Portal BIM Objects pa ima tudi svojo dodatek za ArchiCAD. Z njegovo namestivijo pa iskanje in vstavljanje objektov poteka zelo poenostavljeno. Znotraj ArchiCADa dobimo novo orodjarno v kateri lahko brskamo med objekti in jih prenesemo neposredno v naš projekt. Še ena prednost objektov na BIMobjects.com je ta, da nas portal obvešča o spremembah na objektih, ki smo jih prenesli in tako vedno uporabljamo zadnjo verzijo objekta.

slika-003.jpg

Portali kot je BIMobjects.com postajajo izjemno pomembni, saj tako proizvajalci opreme pridejo neposredno do tistih, ki te objekte potrebujejo ne glede na njihovo lokacijo. Skrajni čas je že, da tudi več slovenskih proizvajalcev spozna, kar so pred letom dni spoznali Trimo, Humko, Impakta Les in še nekateri, da je nujno razvijati knjižnice BIM objektov in da arhitekti ne potrebujejo več tiskanih prospektov ali 2D DWG skic. Le tako bo BIM pri nas končno zaživel, ko bo pridobil tudi to pomembno komponento.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: