Bližnjice do ukazov

Pred časom me je dolgoletni uporabnik ArchiCADa poskusil prepričati, da je v ArchiCAD 17 bolj komplicirano vstavljati odprtine, kot v prejšnjih verzijah. Če želimo pozicijo vogala odprtine postaviti levo ali desno od točke v katero kliknemo, moramo to izbrati v naprej, medtem ko je bilo nekoč po izbiri točke potrebno z miško le nakazati ali želimo odprtino levo ali desno. Na začetku sem se z njim že strinjal, saj če želimo postaviti eno okno na levo naslednje pa na desno, je potrebno v nastavitvah izbrati drugo ikonico kar je vsaj en klik več.

tnt1-001.jpg

Ni mi dalo miru, saj sem vedel da mora obstajati kakšna bližnjica, ki pa je ni bilo lahko najti.

Uporaba bližnjic (shortcut) je nujna za hitro delo s katerim koli orodjem in če še vedno obstaja kdo ki ne uporablja vsaj CTRL+C in CTRL+V potem mu tudi ta prispevek ne bo pomagal. Veliko ukazov v ArchiCADu ima bližnjico že prednastavljeno in katera je to, vidimo v meniju poleg samega ukaza. Če se sprehajate po menijih do enega in istega ukaza večkrat se gotovo splača pogledati ali ima kakšno bližnjico že nastavljeno.

tnt1-002.jpg

Kako pa k nekemu ukazu bližnjico dodamo ali jo zamenjamo, če nam ni všeč? Work environment oz. Delovno okolje, kot bi temu rekli po naše. Tu je mogoče nastaviti marsikaj, vendar se danes omejimo na bližnjice. Recimo da želimo ustvariti bližnjico ukazu Show all layers v meniju Document/Layers, ki bližnjice še nima. Odpremo meni Options/Work Environment/Keyboard shortcuts in v polju Current menu structure poiščemo ukaz, kateremu želimo dodeliti bližnjico. V poljih na desni vidimo da so vsa polja prazna, kar pomeni da bližnjice še nima. Kliknemo v zgornje desno polje in pritisnemo kombinacijo tipk, katero želimo dodeliti bližnjici. Dovoljene so tipke CTRL, SHIFT, ALT črke in številke ter kombinacije le-teh. Če npr. pritisnemo kombinacijo CTRL + L, nas v polju nižje opozori, da je ta kombinacija že zasedela za prikaz okna z nastavitvami layerjev. Če jo vseeno želimo uporabiti, izberemo gumb Assign anyway. Jaz sem spremenil na kombinacijo CTRL+SHIFT+L in z gumbom Assign končal postopek.

tnt1-003.jpg

Če se vrnem na začetno težavo, dodeliti ali poiskati bližnjico nekemu ukazu, ki ga ni v meniju, je najlažje da spremenim prikaz ukazov v tem oknu. Namesto Current menu structure izberem All commands by alphabetical order. Tako sedaj vidimo vse ukaze, katerim lahko določimo bližnjico urejene po abecedi. Z malo iskanja sedaj najdem ukaz Switch Geometry Methods in s klikom nanj vidim, da mu je že dodeljena bližnjica (črka G).

tnt1-004.jpg

Te bližnjice kljub temu da sem se z ArchiCADom spoznal pred 12 leti (ArchiCAD 6.5) te bližnjice nisem poznal oz, je nisem potreboval. Dokler niso v verziji 17 spremenili postopek vstavljanja oken niti nisem videl potrebe. Sedaj pa vidim, da med postavljanjem odprtine v zid s pritiskanjem črke G enostavno krožim med vsemi tremi načini postavitve. Ista bližnjica spreminja vse »construction methods« pri objektih, ki jih imajo. Če modeliramo zid, ta bližnjica spreminja način risanja (posamezen zid, segmentno risanje, pravokotnik, …) pri plošči spreminja med poligonalnim in pravokotnim načino risanja in tako naprej. Želite še eno tako bližnjico, katere vem da vas večina ne pozna? Črka C med modeliranjem ali spreminjanjem zidu spreminja položaj referenčne črte zidu, enako velja za ploščo in ostale objekte, ki imajo referenčno črto.

Kako pa najlažje vidim vse bližnjice in katerim ukazom so prirejene? V Work environments, kjer smo prej nastavljali bližnjico imate na dnu gumb »Show Shortcut List in Browser«. Le kliknite ga.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: